Tips en tricks voor interrailen

headerblog
Begin augustus heb ik samen met een vriendin met de trein door Europa gereisd. Het was een onvergetelijke vakantie waarin ik veel mooie dingen heb gezien. We begonnen onze reis in Berlijn vervolgens bracht de trein ons naar Praag daarna naar Wenen, Boedapest, Ljubljana, Trieste, Venetië en we sloten onze reis af in de modestad Milaan. Ik hoor van veel mensen dat ze ook graag willen interrailen en dat het ze ontzettend gaaf lijkt, maar dat ze niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. Gelukkig ben ik de minste niet en deel ik jullie graag mijn tips. 

  1. Plan je (globale) reis Voordat de reis begint, moet er natuurlijk worden nagedacht over welke steden je wilt bezoeken. Wij begonnen al ruim van te voren met fantaseren over welke steden we graag wilden bezoeken. Een half jaar voordat we op reis gingen, maakten wij de gehele reis definitief. Alleen de laatste stopplaats was nog niet zeker. Hoe we hier uit zijn gekomen? We schreven allebei de steden op die we graag wilden bezoeken. Uiteindelijk hebben we deze lijstjes samengevoegd en daar een logische reisroute van gemaakt. Kind kan de was doen!
  2. (Interrail)ticket kopen Nadat de reisroute bekend is, kunnen de tickets worden gekocht.  Wij kochten onze tickets via Interrail. Volgens mij is dit de bekendste organisatie voor het kopen van internationale treintickets. Via Interrail heb je de keuze uit verschillende soorten treintickets. Wij kozen voor de Global Pass waarbij we in een maand tijd 10 dagen met de trein mochten reizen. Dit ticket is wat mij betreft ideaal voor een reis van 3 weken. Wil je langer reizen of meer stops maken? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het ticket waarbij je in een maand tijd 15 keer in de trein mag stappen.
  3. Overnachtingen regelen Deze stap kun je natuurlijk overslaan en op de bonnefooi opzoek gaan naar een slaapplaats. Wij kozen voor de safe way en boekten van te voren (bijna) alle slaapplaatsen. We kozen voor hostels en Airbnb’s (aanrader!). De laatste was een zeer goede keuze. Vaak kun je voor een spotprijsje een nacht (of meer) verblijven in een appartement/huis van iemand anders. Hierbij heb je net iets meer privacy dan in een hostel. Om Airbnb niet helemaal de hemel in de prijzen; ook de hostels waren een prima verblijfplaats. Erg leuk om medereizigers te ontmoeten en hun (reis)verhalen te horen.
  4. Boek van te voren zitplaatsen Hier waren wij erg laks in… Vooral de eerste paar treinreizen hebben wij op de grond moeten zitten. Ga na welke trajecten druk zijn (bij ons waren dat Amersfoort – Berlijn, Berlijn – Praag en Praag – Wenen) en boek vooraf je stoel(en). Check ook goed voordat je je gaat settelen in de trein of de stoel waar je op zit gereserveerd is. Het zou zo maar kunnen dat iemand bij een later station de stoel waar jij op zit heeft gereserveerd. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het niet erg fijn is om met je zware backpack door de trein te banjeren op zoek naar een nieuwe zitplaats (lees: veel chagrijnige gezichten). Reis je met de trein in of naar Italie? Dan is het in de hogesnelheidstreinen verplicht om een zitplaats te reserveren. Dit is gemakkelijk online regelen.
  5. Handige apps Tijdens onze trip was de Maps.me app een absolute favoriet. Deze app heeft ons elke keer (zonder foutlopen) naar onze slaapplaats gebracht. Verder kun je deze app offline gebruiken en is het ideaal om bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt te vinden. Bijna alle winkels en bezienswaardigheden zijn in deze applicatie te vinden. Wel slim om van te voren de kaarten van de steden waar je naar toe gaat te downloaden. Hier heb je namelijk wel data voor nodig. Een andere app die wij veel hebben gebruikt is de Interrail app. Ook deze app werkt offline en is ideaal voor het plannen van je treinreis. Je vindt eigenlijk alle informatie die je nodig hebt bij elke treinreis. Zo zie je bijvoorbeeld of je moet reserveren voor de trein, welke faciliteiten er in de trein zijn en hoe lang de treinreis duurt.
  6. Neem niet teveel mee Moeilijk, maar zeker waar: neem niet teveel spullen mee. Wij hebben drie weken met een tent gesleept waar we slecht één nachtje in geslapen hebben. Achteraf niet erg slim. Ook qua kleding had ik minder kunnen meenemen. Denk vooral logisch na, drie lange broeken in de zomer heb je echt niet nodig. 😉 Oh, en nog een tip. Reis je met een backpack? Rol dan je kleding op. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat je kleding minder snel kreukt.

Zo, dat was het denk ik zo’n beetje. De belangrijkste tips voor interrailen. Wil je interrailen, maar heb je nog geen flauw idee welke plaatsen je wilt bezoeken. Mijn persoonlijke favoriete waren Boedapest, Praag en Ljubljana. Prachtige steden waar veel te zien is en niet geheel onbelangrijk waar je goedkoop en lekker kunt eten. Dusssss, waar wacht je nog op! Ga alvast brainstormen voor de zomervakantie 2017. Ik hoop dat jullie wat hebben aan deze tips en als je nog vragen hebt laat ze achter in de reacties.

Liefs,
Franca

Franca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *