Eilandhoppen Kroatië

Na een half jaar wachten was het zondag 1 september zover. Mijn vriend en ik vertrokken vroeg in de ochtend richting Rotterdam-The Hague Airport om onze vakantie – eilandhoppen in Kroatië – te beginnen.

Onze reis zag er als volgt uit. We vlogen op Split waar we één nachtje verbleven. Vervolgens vertrokken we met de ferry richting drie verschillende Kroatische eilanden. Brač, Hvar en Korčula. Op elk eiland verbleven we drie dagen. Met als laatste stop de stad Dubrovnik. Vanaf daar vlogen we weer terug naar Nederland. Om deze reis in één woord samen te vatten: fan-tas-tish. Wat is Kroatië (de streek Dalmatië in ons geval) prachtig. Helder water, onwijs veel groen, heerlijk eten, prachtige stadjes, aardige mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Mijn 9 hoogtepunten én must sees lees je hieronder.

Het Paleis van Diocletianus in Split

Een bezoekje aan Split is zeker de moeite waard. Helaas waren wij hier veel te kort, maar het Paleis van Diocletianus mag je absoluut niet missen wanneer je een bezoekje brengt aan Split.

Bezoek op het eiland Brač het strand Golden Horn (in het Kroatisch Zlatni Rat). Dit strand is niet zomaar een strand, maar een uitlopend strand en wordt ook wel landtong genoemd. Je kunt er heerlijk zwemmen in het heldere water en er zijn genoeg barretjes en hippe eettentjes. Let wel op, dit is het meest toeristische strand van het eiland. Je bent met mooi weer dus niet alleen. Desalniettemin is deze bezienswaardigheid zeker een bezoekje waard.

Eet een ijsje bij B058 in Bol (op Brač ). Hier aten wij het allerlekkerste ijs van de vakantie.

Even geen zin in een toeristisch strandplekje. Loop dan langs de haven van Bol en leg je handdoekje neer bij Beach Bijela Kuća. Een heel chill plekje waar je na je zon- en zwemsessie bij de naastgelegen bar een koud drankje kunt drinken.

Een foto in de haven van Hvar

Op het eiland Hvar kijk je je ogen uit. Ze noemen het niet voor niets het Saint-Tropez van Kroatië. De haven ligt vol met enorme jachten en de hippe strandtenten en luxe hotels/restaurants kom je om de haverklap tegen. Een absolute aanrader om in de avond een cocktail (schrik niet van de prijzen, deze zijn vaak nog hoger dan in Nederland) te drinken is Central Park Club. Toen wij er waren was er live muziek. Erg gezellig!

Milna beach

Vlakbij Hvar liggen verschillende kleine eilandjes, deze eilandjes heten de Pakleni Islands. Vanaf de haven van Hvar gaan verschillende taxiboten waar je voor ongeveer 50 kuna (€6/7) per persoon naar een van de stranden op deze eilanden wordt gebracht. Wij waren op Milna beach wat een absolute aanrader is. Heerlijk rustig en prachtig helder water.

Op een minder warme dag is het uitzichtpunt op Hvar een must-do. Je moet er wel wat trappen voor beklimmen, maar in ruil daarvoor heb je een prachtig uitzicht over het stadje.

Naast mountainbiken is suppen ook een dikke aanrader

Het eiland Korčula is totaal anders dan Hvar. Dat maakt deze reis ook zo leuk. De drie eilanden die wij hebben bezocht zijn totaal verschillend. Korčula is veel rustiger en heeft een prachtige natuur. Met een mountainbike het eiland verkennen is om die reden erg leuk. Wij fietsten vanaf Korčula -stad naar Lumbarda. Waar wij terecht kwamen op een off-road mountainbike route en tot verbazing naar het puntje van het eiland waren gefietst. Na dit avontuur (haha) doken we de zee in bij Vela Przina Beach. Een van de weinige zandstranden in Kroatië.

Op de oude stadsmuur in Dubrovnik

Tot slot is de binnenstad van Dubrovink een absolute must-see. Vergeet even dat het toeristisch is, want dat is het daar bijna het hele jaar (iets met Game of Thrones haha). Hetzelfde geldt voor de oude stadsmuur. Het kan erg druk zijn op de muur rondom de stad, maar ik zou deze bezienswaardigheid zeker niet overslaan. Het uitzicht vanaf de muur is indrukwekkend. Tip: maak de wandeling op de stadsmuur aan het einde van de middag. Dan is het én niet meer zo warm én minder druk.

Dat waren ze dan, mijn hoogtepunten en must-sees van mijn vakantie in Kroatië. Een van mijn leukste vakanties tot nu toe. In een korte tijd (wij waren 12 dagen weg) zie je ongelooflijk veel. Een perfecte combi van een doe (van eiland naar eiland reizen) & chill (stand, terrasjes) vakantie. Ben jij weleens op vakantie geweest naar Kroatië? Laat het weten in de reacties. Ik wil zeker meer mooie plekjes in Kroatië ontdekken!

Liefs,
Franca

Franca

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *